Papsf

Qui som?

Benvinguts al programa ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM

Deixar de fumar aporta beneficis a totes les persones que fumen i a les que no fumen


Iniciar sessió

Deixa de fumar: Dia D

Tal com has pogut comprovar, amb el registre de quan i per què fumes i amb els exercicis de desautomatització d’aquests dies previs, fumar és una conducta apressa que has repetit moltes vegades i que està associada a diverses situacions que sense el tabac et poden semblar no satisfactòries i fins i tot estranyes. Portes temps fumant, deixar de fumar requereix iniciar un procés en el que has d’aprendre a realitzar activitats quotidianes sense el tabac, és un procés en el qual has de desfer el camí que has recorregut fins ara, es pot dir que hauràs d’aprendre a “desaprendre”.

Avui és el Dia D! Concentra’t en la idea següent: “AVUI NO FUMARÉ”. I evita pensar que mai més no tornaràs a fumar. Preocupa’t només del dia d’avui!

Durant el primer període, el teu estat nerviós i la tensió per qualsevol cosa pot ser que augmentin. Això es produeix per la manca de nicotina. Necessitaràs l’ajuda i el suport dels teus amics i la família.

A moltes persones els hi ha ajudat evitar les situacions en què habitualment fumaven i llençar els objectes relacionats amb el tabac.

monedes

T’aconsellem que facis guardiola amb els diners que ja no gastes en tabac. Pots regalar-te alguna cosa. A partir d’avui, et proposem que vagis registrant circumstàncies positives del dia a dia que tinguin relació amb deixar de fumar. Et poden ajudar algunes recomanacions per encarar els primers dies.

relax

La falta de nicotina (síndrome d’abstinència nicotínica) pot produir diverses molèsties que poden durar alguns dies i, fins i tot, setmanes, segons cada persona, i que també poden tenir una forma diferent. Et facilitem alguns consells per la síndrome d’abstinència i et proposem que facis alguns exercicis de relaxació que et poden ajudar a alleujar i reduir aquests símptomes.

metges

No obstant això, si et resulten difícils de superar, has de saber que hi ha medicaments d’eficàcia demostrada que et poden ajudar. Hi ha alguns medicaments que no necessiten prescripció mèdica (teràpia substitutiva de la nicotina en forma de pegats, xiclets o comprimits) i n’hi ha que sí que en necessiten (vareniclina i bupropió). En trobaràs informació al Centre d’Informació de Medicaments de Catalunya (CedimCat). Per a més informació, consulta algun professional sanitari (de medicina o d’infermeria del teu centre de salut, de les oficines de farmàcia o bé truca al telèfon 061 del CatSalut Respon).