Prepara't!

Deixar de fumar requereix un procés, no et precipitis. Una bona preparació pot augmentar les probabilitats d’aconseguir-ho i mantenir-te sense fumar.

Primer de tot, escull una data propera. Serà el teu primer dia lliure de tabac. Considera aquesta data com inajornable.

Setmana Sense Fum

Procura que sigui un dia en què fer-ho sigui més fàcil per a tu perquè o bé estàs més relaxat (en cap de setmana, durant les vacances) o bé estàs més distret (en un dia laborable, etc.).

A algunes persones els pot ser útil comunicar la seva decisió «Vull deixar de fumar», a la família, els amics o els companys de feina per tal de que els donin suport i refermar-se en la seva decisió.

Setmana Sense Fum

Dedica un temps a conèixer quan i per què fumes. No totes les cigarretes es fumen per la mateixa raó. Registra l’hora, circumstància (el que fas en aquell momento) i el grau de necessitat (un + si és per rutina, ++ si la necessites però no desesperadament i +++ si la necessites desesperadament) de cadascuna de les cigarretes fumades en un dia habitual.

Anticipa’t a les dificultats. Intenta imaginar-te en cadascuna d’aquestes situacions que has identificat i pensa en alternatives que t’agradin i que, en aquell moment, et puguin fer oblidar la cigarreta. Practica com pots canviar les teves rutines diàries, com pots mantenir les mans i la boca ocupades, com pots afrontar els sentiments negatius... Què faràs quan fumin al teu costat? Per sentir-te millor, quines recompenses et donaràs?

Ara ets més conscient que fumar està associat a espais, situacions o actes quotidians i també que, a vegades, fumes per rutina.


Des d’avui i fins a la data escollida per deixar de fumar, podries fer alguns exercicis per preparar-te.

Quins t’animes a seguir?

  • Retarda cada dia la primera cigarreta del matí (de 10 en 10 minuts).
  • Abans d’encendre una cigarreta d’importància baixa (+), atura’t a pensar si realment podries prescindir-ne.
  • Escull tres circumstàncies (conduint, al sofà, al telèfon...) en què no tornaràs a fumar; converteix-les en espais sense fum.
  • Canvia de marca de tabac o fuma amb l’altra mà.
  • Fuma només la primera meitat de la cigarreta.
  • Practica alguna tècnica de relaxació senzilla.

Material per descarregar


AnnexesDeixar de fumar en 4 passos