Tornar

INTERRUPCIÓ DEL SUBMINISTRAMENT DE LA VARENICLINA


f
 Dilluns 28 de Juny de 2021

Els productes Champix® (vareniclina) no estàn disponibles fins nou avis, amb existencies residuals molt limitades que poden estar disponibles en farmàcies.

Què han de fer els professionals sanitaris?

Ajudar a un pacient a deixar de fumar no s´ha de demorar si està motivat per deixar de fumar, ja que hi ha altres opcions efectives disponibles:

No s´han d´iniciar nous pacients amb productes Champix® (vareniclina). En iniciar nous tractaments per deixar de fumar han de considerar prescriure TSN o bupropió en comprimits d´alliberament prolongat de 150 mg a menys que estigui contraindicat.

En pacients que havien iniciat tractament amb vareniclina:

1_Revisar tots els pacients prescrits actualment amb Champix® (vareniclina) comprimits i determinar la durada del tractament restant.

3_Per als pacients propers a completar el tractament, contactar amb els equips de farmàcies locals per conèixer la disponibilitat d’estoc segurs local de Champix® (vareniclina)). Posteriorment, informeu i consulteu aquests pacients per tal de que decideixin com volen continuar el tractament.

4_Quan els subministraments no estiguin disponibles o si es prefereix triar una opció de tractament alternativa:

  • La Teràpia Substitutiva amb Nicotina (TSN) és la més raonable, llevat que estigui contraindicada: ofereix gairebé de forma immediata l’alleujament dels símptomes d´abstinència i de les ganes de fumar. Haurà de ser TSN combinada (forma transdèrmica (perllongada) + oral (ràpida)), tenint en compte les preferències del pacient i la seva dosi terapèutica òptima necessària. Se li haurà d’explicar la diferència en el mecanisme d’acció de la vareniclina i la TSN.
  • Bupropió no és una alternativa adequada per als pacients que ja havien iniciat vareniclina. Trigaria a iniciar el seu efecte unes dues setmanes i podria provocar una recaiguda en aquest període de temps.  

 

Què ha provocat aquesta interrupció de l´subministrament?

Certes impureses, anomenades nitrosamines, en els medicaments que fabriquen. S´ha detectat la presència de nivells de nitrosamines, per sobre de el límit de concentració que es considera acceptable, en determinats lots.Tothom està exposat a nivells de nitrosamines, que són comuns a l´aigua, aliments a la graella, verdures i productes lactis. L´exposició prolongada en el temps i per sobre dels nivells acceptables de nitrosamines pot augmentar el risc de càncer.  

Pfizer ha notificat a l´AEMPS (Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris) la situació i estem treballant conjuntament amb ella, en l´avaluació de la situació i la presa de mesures.

Quant de temps creu que durarà la situació de manca d´existències?

Pfizer està tractant de resoldre la interrupció de l´subministrament el més ràpidament possible. No obstant això, en aquest moment, no poden confirmar una data en la qual es resoldrà la situació. En aquest moment preveiem que la interrupció de l´subministrament durarà diverses setmanes, fins que es coneguin els resultats de les anàlisis addicionals.

Influeix això en totes les presentacions?

Sí. Per precaució totes les presentacions de Champix estan sent analitzades.

Quin és el risc per a la salut i quin impacte té en l´eficàcia?

Els beneficis de Champix, destinat a ajudar els pacients a deixar de fumar i utilitzat durant 12 a 24 setmanes, superen els riscos potencials molt baixos per l´exposició a la nitrosamina de la vareniclina juntament amb la nitrosamina que trobem de forma natural en altres matèries.