Tornar

Augment en el consum de tabac segons enquesta de consum de drogues (EDADES)


Uruguay
 Dimarts 11 de Desembre de 2018

Segons l´enquesta  de consum de drogues EDADES que elabora biennalment el Ministeri de Sanitat, hi ha un augment del consum diari del tabac.

Des de la Xarxa del PAPSF demanem al Ministeri implicació política, aquests resultats són el fruit del poc interès polític que estem vivint en els últims anys en...

El seguiment del compliment de la llei: terrasses amb més de dues parets laterals en les que es permet fumar impunement. Ampliar els entorns sense fum Com és el cas dels vehicles privats on la majoria de la població està a favor de prohibir fumar.

A més, tenim antecedents de polítiques protectores de la salut: no menjar al cotxe, no utilitzar mòbil ni altres dispositius que puguin distreure l´atenció, l’ús del cinturó de seguretat, les cadires especials per infants.... En canvi, no es plantegen prohibir fumar en cotxes perquè veuen complicat ja que es tracta d’espai privat?????

Ampliar espais sense fum als espais esportius oberts (esport sense fum), als accessos a recintes escolars, sanitaris.

En el control de la publicitat “encoberta” Que hi ha en series, pel·lícules, teatre (si fins i tot a l’última obra de Tricicle surt una cigarreta senyors!!!!).

Estem veient com el pressupost per la publicitat explícita del tabac s’està desplaçant de forma totalment abusiva al que diem publicitat encoberta que cada vegada és més oberta, a tots els mitjans possibles. Sisplau, per a quan la prohibició d’aquest tipus de publicitat o almenys un control d’aquesta, només en casos on es reflecteix els perills i conseqüències del consum de tabac o si representa l’ús de tabac d’una persona real, com un documental.

La prohibició de la producció i venda total de productes que indueixin a fumar. En particular es tracta de prohibir els dolços, refrigeris, joguines i altres objectes (cigarretes electròniques) que tinguin forma de productes del tabac i puguin ser atractius per als menors.

La norma prohibeix la venda d’aquesta tipologia de productes als menors d’edat, però resulta inversemblant que es puguin tenir a la venda en botigues on es troben productes per a menors o en botigues d’alimentació, per la qual cosa, haurien d’estar prohibida totalment la seva venda o que estigués limitada només a estancs o establiments autoritzats.

Regulació del lloc de venda de les cigarretes electròniques. La venda d’aquests dispositius susceptibles d’alliberació de nicotina no està regulada, estableix limitació dels rètols i venda a menors però no estableix limitacions pel que fa al lloc on s’han de vendre.

El fet de que es pugui vendre en qualsevol establiment (basar xinesos, botigues paquistaneses o altres), fa més difícil el control de les vendes a menors.

Realitzar campanyes de prevenció, de sensibilització i d’educació.

Campanyes de sensibilització del fum ambiental, per protegir als que conviuen i als menors en l’àmbit particular. Les úniques campanyes importants i mantingudes en el temps, són les que tots coneixem de prevenció d’accidents. 

La Comissió Europea, a través de la seva Direcció General de Salut Pública i Consum, va publicar una interessant infografia sobre el consum de tabac a Europa. Continua sent el tabaquisme el nostre principal problema de salut pública i la primera causa de mort previsible en els països desenvolupats. El tabac provoca 16 (12 a Espanya) vegades més morts que els accidents de trànsit. Les polítiques de Salut Pública, haurien de prioritzar les intervencions amb més impacte. 

En l’ajuda per deixar de fumar i el finançament dels fàrmacs

Primera causa de morbimortalitat i el 66,6% es plantegen deixar-lo....crec que ens donen pistes de la importància de tota l’ajuda possible.

La Comissió Nacional de Prioritats de Prevenció (NCPP) de EEUU d’Amèrica revisa periòdicament quins serveis preventius són els més prioritaris per implementar. Els 3 serveis més alts puntuats, cadascun amb un puntuació total de 10 (la màxima puntuació), van ser: la immunització als nens, l´assessorament per prevenir l´inici del tabac entre els joves, i el cribratge/intervenció breu per l’abandó del tabac.

És important que les polítiques sanitàries i els seus recursos estiguin dirigits a les activitats preventives més prioritàries, la població té dret a una atenció basada en l’evidència.

En l’augment del preu i l’empaquetat genèric per fer-lo menys accessible i atractiu a la població més jove.

En la vigilància de qualsevol col·laboració amb la industria tabaquera des d’un organisme públic o privat de caràcter científic o de professionals relacionats amb la salut. Com està succeint en els últims temps amb el dispositiu IQOS desenvolupat per Philip Norris.

Els professionals que ens dediquem a protegir la salut, veiem cada dia més complicada guanyar aquesta batalla de David contra Goliat sene una "bona" estratègia política.