Tornar

Combatre el tabac no és senzill ni fàcil...és legítim i imprescindible!


Tabaré Vázquez a l´ONU
 Dimecres 21 de Setembre de 2016

El primer tema que va tractar el president uruguaià Tabaré Vázquez (metge) aquest dimarts a la seva oratòria a l´Assemblea General de les Nacions Unides (ONU),  va ser el tractament de les malalties no transmissibles, com el càncer, la diabetis i patologies cròniques. "Aquestes malalties evitables es deuen en gran mesura a quatre factors de risc vinculats a comportaments típics de la modernitat: tabaquisme, alcoholisme, dieta mal sana i sedentarisme"

Tabaré Vázquez va assenyalar que "s´estima en 33.000 milions de dòlars el cost del tabaquisme en els sistemes de salut nacionals a la regió llatinoamericana, això equival al 0,5% del PIB de la regió". "No només és possible dissenyar i executar estratègies (de combat al tabac, alcohol i promoció de la vida sana) sinó que a més, les mateixes obtenen resultats molt positius". "Una aliança per la vida saludable no és fàcil, però és possible", ha sentenciat. Vázquez va convocar a "països, governs, pobles ONG, organitzacions científiques mèdiques" a integrar "un fòrum contra les epidèmies de les malalties no transmissibles en el fòrum de les Nacions Unides".

El president va esmentar la demanda imposada per la tabaquera Philip Morris a l´Estat uruguaià contra dues normes adoptades pel control del tabac. "La seva raó fonamental era castigar un petit país com Uruguai, que s´ha proposat controlar el consum del tabac. Un escarment exemplar va voler fer aquesta empresa sobre el nostre país, perquè altres països aprenguessin". "El tràmit va ser extens, sinuós i costós, però finalment el passat 8 de juliol el tribunal arbitral va donar a conèixer la sentència. El mateix va ser contundentment favorable a Uruguai: cap de les pretensions del demandant van ser acceptades i les mesures adoptades pel país van ser reconegudes com a legítimes ". El mandatari va agrair a l´Organització Mundial de la Salut (OMS), països i institucions que "van recolzar la causa d´Uruguai". El juliol passat, el Centre Internacional d´Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (CIADI) "desestimar els reclams dels demandants" i va obligar la tabaquera a pagar els 7 milions de dòlars que el país va gastar per a la defensa. A més, la va fer responsable de la totalitat de les despeses del tribunal, el que va representar una xifra de 1,5 milions de dòlars més.

Dilluns, Vázquez va ser reconegut per la organización John Hopkins Bloomberg School of Public Health, liderada pel magnat Michael Bloomberg, pel seu treball en la lluita contra el tabac.



Informació addicional: