Tornar

Bones Festes i Bon Any Nou 2016!


Arbre Nadal Sense Fum
 Dijous 17 de Desembre de 2015

Moltes gràcies als membres de la Xarxa d´Atenció Primària Sense Fum per la vostra tasca en prevenció i control del tabaquisme. Junts estem fent que cada dia baixi el consum de tabac a Catalunya! Us presentem el resum de les activitats del PAPSF:

 

Tenim 372 ABS registrades de tot Catalunya, un 88% d’aquestes, amb algun referent de tabac. La Xarxa del PAPSF la composen 815 membres, d’aquest, 558 són d’AP i els altres, membres d’àmbits com hospitals, farmàcia, presons, tècnics del territori, etc. També comptem amb 318 persones donades d’alta com a Newsletter.

Hem millorant el disseny del www.papsf.cat amb l’objectiu d’obrir-la més a ciutadans i altres professionals. Hem afegit més continguts noticies, càlcul de cigarretes fumades i de diners gastats en tabac, claus per deixar de fumar i on et poden ajudar. Hem passat la biblioteca a la part pública, amb un disseny més atractiu i destacant materials més específics del papsf.cat: guia d’intervenció grupal, Guia d’ajuda per deixar de fumar  i guia per a professionals d’intervenció en tabaquisme passiu .

Ens van concedir (març), entre altres temes de promoció de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el reconeixement de Bona pràctica del Sistema Nacional de Salud en l’estratègia de promoció de la salut i prevenció.

Setmana Sense Fum

La XVI edició de la Setmana Sense Fum ha estat del 25 al 31 de maig amb el lema "Vols deixar de fumar? Aquí t’ajudem. Pregunta’ns!". Als ABS de Catalunya es van realitzar nombroses activitats relacionades amb la prevenció, control i deshabituació del consum tabàquic. Veure fotos. Es van recollir 777 enquestes a Catalunya (14% del total de les CCAA). L’any que ve, volem organitzar aquest esdeveniment conjuntament amb els hospitals, les farmàcies, els ens locals, universitats, etc. Amb aquest motiu ja hem realitzat una primera reunió organitzativa, al novembre, amb representants dels cadascú d’aquests àmbits.

qTabac

Al juny vam posar en marxa un nou projecte conjunt de les Xarxes d’Atenció primària i Hospitals sense Fum, amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya: qTabac, un “servei de consultes sobre intervenció en tabaquisme” adreçat als professionals sanitaris que va substituir al Fòrum que teníem al web i per tant el vam tancar del www.papsf.cat i ham posat un accés directe al nou servei.

Trobada anual del PAPSF

Al novembre vam realitzar la VII Trobada del PAPSF, aquesta vegada conjuntament amb la X Jornada Tabaquisme a Lleida, on es van reunir uns 100 professionals, de tot Catalunya, que treballen en la prevenció, control i tractament del tabaquisme. Paral·lelament ja hem començat a preparar la VIII Jornada per a finals del 2016 amb la Xarxa de Tabaquisme de Catalunya Central.

Oferta formativa del PAPSF

De manera presencial hem format a 156 professionals. Com a formació a distància, amb el curs Intervenció en Tabaquisme, des del 2013 fins a 2015 portarem uns 3500 professionals formats, 1200 d’aquest any. En un 87,5% són d’AP i el 67,3 % d’infermeria, de tot Catalunya. Continuen amb molt bona valoració i una satisfacció per sobre del 90%. Aquesta experiència premiada al Pla de Salut 2014 ha estat publicada a Vidre i mirall. Hem estat treballant també per elaborar una segona part amb tres casos amb temes més específics relacionats amb tabaquisme: cànnabis, MPOC i patologia cardíaca.

Proposta 2016 : cap a on volem anar?

Alguns de vosaltres vau participar al 2009, quan vam fer un DAFO per tal de marcar les línies d’actuació una vegada finalitzat el desplegament del programa. Durant aquests 5 anys, en la fase de consolidació, hem seguit aquestes línies. Pensem que aquest nou any 2016 és un bon moment per a què junts puguem cercar el millor camí per continuar treballant en tabaquisme. Per aquesta raó volem organitzar una Jornada de treball comptant amb vosaltres com a referents del PAPSF, professionals no referents de tabaquisme i professionals de la direcció dels EAP.

Tota la comissió tècnica del PAPSF: Carmen Cabezas (ASPCAT),  Sílvia Granollers (AIFiCC), Joan Lozano (CAMFiC), Carlos Martín (CAMFiC), Guadalupe Ortega (ASPCAT), Laura Sancho (AIFiCC), Josep Maria Suelves (ASPCAT), Araceli Valverde (ASPCAT). Us volem desitjar que passeu unes molt BONES FESTES i un any 2016 ple de satisfaccions!!

 



Informació addicional: