Tornar

Els centres d’atenció primària de Catalunya, de la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, principal línia d’ajuda a les persones fumadores


SSF
 Dimecres 30 d´Octubre de 2013

Els beneficis del fet de deixar de fumar són ben clars; les persones exfumadores experimenten guanys immediats després de deixar de fumar i, al cap de deu anys, tenen el mateix risc de contreure malalties que les no fumadores.
Aconseguir l´abandonament definitiu del tabaquisme és ben possible, tot i que no resulti fàcil. Els centres d’atenció primària de Catalunya, tots ells integrats en la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, són la principal línia d’ajuda a les persones fumadores, on l’any 2012 van abandonar el tabac unes 70.000 persones que hi van ser ateses.

Els centres d’atenció primària de Catalunya, tots ells integrats en la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, són la principal línia d’ajuda a les persones fumadores.

Catalunya disposa també d’una xarxa de 24 unitats especialitzades, integrades a la xarxa d’atenció a les drogodependències o a la Xarxa d’Hospitals Sense Fum, que van atendre més 6.000 persones l’any 2012. També es proporciona ajuda telefònica per deixar de fumar a traves del servei CatSalut Respon, i es finança el tractament farmacològic dels pacients fumadors ingressats (entre d’altres, el programa per a pacients respiratoris crònics a sis centres hospitalaris), dones embarassades, professionals de col•lectius exemplars i a població desfavorida.
És important destacar també les campanyes associades com “Embaràs sense fum” o “Salut als barris” que feia una especial incidència en l’addicció al tabac, o “Infància sense fum”, capdavanter a l’Estat espanyol, per disminuir el tabaquisme passiu en infants.
El Departament de Salut va donar també suport a iniciatives de la societat civil com ara el projecte «Camp nou sense fum» del Futbol Club Barcelona, que prohibia fumar no només en els espais tancats sinó també a les graderies de l’estadi, amb una especial sensibilitat per la protecció dels infants.
D’altra banda el balanç de l’aplicació de la llei antitabac és també positiu. El 2 de gener de 2011 va entrar en vigor la normativa sobre el tabac que prohibia fumar en tots els espais públics tancats. S’evita, així, l’exposició de les persones a l’aire contaminat pel fum de tabac. S’estima que aquesta llei ha contribuït a reduir la mortalitat per exposició involuntària al fum de tabac, que causava entre 700 i 800 morts anuals a Catalunya. Durant l’any 2012 es van realitzar unes 17.221inspeccions que van demostrar que el compliment de la llei a Catalunya és òptim. Gairebé la totalitat dels locals inspeccionats a Catalunya (un 99%) complien la llei del tabac.



Informació addicional: