Papsf

Benvinguts al programa ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM

Deixar de fumar aporta beneficis a totes les persones que fumen i a les que no fumen


Accions i propostes del CNPT per avançar en el control del tabaquisme

CNPT
Font:

En els últims mesos el Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT) ha realitzat diverses accions, a nivell polític, per avançar en temes de tabaquisme. El full de ruta del tabaquisme es materialitza en el Conveni Marc de l´OMS per al control del tabac, que subcriuen 168 paisos i que Espanya va signar al 2005. Aquest conveni ens marque les polítiques que s´han d´implementar als paisos per avançar en reduir el tabaquisme.

Campaña para la prevención del Tabaquismo en la población adolescente

Per prevenir el tabaquisme en població jove, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat llança #nonsmokingchallenge. Una campanya de conscienciació amb l´objectiu, entre d´altres, fomentar una imatge positiva allunyada del consum de tabac, promoure actituds de vida saludables i afavorir l´abandonament del consum entre els més joves.

El repte #nonsmokingchallenge està dirigit especialment per a joves fumadors i no fumadors que busquen desafiar la societat i acabar definitivament amb el nociu hàbit de fumar. La campanya es donarà suport a les noves tecnologies, principalment les xarxes socials. Tot perquè puguin compartir amb els seus amics i coneguts els millors desafiaments que se´ls acudeixin per dir adéu definitivament al tabac.

Conté materials desenvolupats per la campanya institucional i es poden descarregar-continguts segons les  necessitats de comunicació / promoció d´una forma totalment gratuïta, anomenant la font. 

 

 

Donem un pas més: El tabaquisme a la sessió de la Comissió de Salut del Parlament

FOTO
Font: papsf.cat

Ahir dia 8 de juny de 2017, ens van convocar a la sessió de la Comissió de Salut per informar sobre el tabaquisme, tal com es va acordar el 21 d´octubre a Vic, a la VII Trobada del Programa d´Atenció Primària sense Fum, conjuntament amb la II Jornada de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central. Amb el lema “Nou país, nous reptes en tabaquisme”.

 

Combatre el tabac no és senzill ni fàcil...és legítim i imprescindible!

Tabaré Vázquez a l´ONU
Font: El PAIS

El primer tema que va tractar el president uruguaià Tabaré Vázquez (metge) aquest dimarts a la seva oratòria a l´Assemblea General de les Nacions Unides (ONU),  va ser el tractament de les malalties no transmissibles, com el càncer, la diabetis i patologies cròniques. "Aquestes malalties evitables es deuen en gran mesura a quatre factors de risc vinculats a comportaments típics de la modernitat: tabaquisme, alcoholisme, dieta mal sana i sedentarisme"

Platges sense fum! Una bona iniciativa al Masnou

El Masnou ha destinat un tram de la seva platja a fomentar els hàbits saludables i no s´hi pot fumar. Es tracta d´una prova pilot en un tram de platja –uns 7.000 m²– que el Masnou ha destinat com a “espai saludable”, on per sobre de tot destaca la prohibició de fumar-hi.

Bones Festes i Bon Any Nou 2016!

Arbre Nadal Sense Fum
Font: PAPSF

Moltes gràcies als membres de la Xarxa d´Atenció Primària Sense Fum per la vostra tasca en prevenció i control del tabaquisme. Junts estem fent que cada dia baixi el consum de tabac a Catalunya! Us presentem el resum de les activitats del PAPSF:

 

Dia Mundial de la Salut. 7 d´abril de 2015. Nou rècord històric per al tabaquisme!!!

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, s´han presentat en roda de premsa les noves dades del 2014 de l’Enquesta de salut de Catalunya, l´ESCA 2014.

Es manté una molt bona tendència decreixent en la prevalença del tabaquisme, gràcies a les polítiques, les regulacions, el canvi social i a tots els professionals implicats en l´ajuda per deixar de fumar, cal continuar treballant tots plegats per millorar encara més aquestes dades per millorar així la salut de la població en general, tant en el tabaquisme actiu com en el passiu.

Premi de bones pràctiques a Xarxes sense fum de Catalunya!!

El 16 de març, els programes Atenció Primària Sense Fum, Embaràs Sense Fum i Xarxa d´hospitals Sense Fum de Catalunya, van guanyar junt amb xarxes sense fum d´altres territoris: Andalusia, Madrid, Murcia i País Basc, el Premi de Bones Pràctiques de la convocatòria 2014 del Sistema Nacional de Salud en la Estrategia de Promoción de la Salud y Prevención en el SNS.

Va recollir el premi Carmen Cabezas (foto), Subdirectora de la Subdirecció general de Promoció de la Salut de l´Agència de Salut Pùblica de Catalunya.

10 anys del Conveni Marc per al Control del Tabac i reptes aconseguits a Catalunya!

Aniversari 10 anys CMCT
Font: ASPCAT

Es commemora el desè aniversari del Conveni Marc per al Control del Tabac (CMCT) de l´OMS que ha estat un factor decisiu en la millora dels índexs del consum de tabac.

A Catalunya hem aconseguit grans avenços durant aquests anys: disminució de la prevalença de fumadors, grau alt de compliment de la llei, formació a professionals tant em tabaquisme actiu com passiu en el marc dels programes Atenció Primària i Hospitals Sense Fum i Infància Sense Fum, etc.

Es lliuren les acreditacions als hospitals sense fum

La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum reconeix la tasca de 69 centres en la promoció de les polítiques actives per al control del tabaquisme a l’àmbit hospitalari

Dels 69 centres acreditats, 24 han assolit la categoria de membres, 18 la categoria de bronze, 19 d’argent, 3 d’argent amb menció d’or i 5 d’or

Campanya de Salut Comunitària: Pineda Sense Fum

Pineda de Mar va presentar el passat dimecres 29 la Campanya de Salut Comunitària: "Pineda Sense Fum". La inauguració va tenir lloc a les 20 hores, al Ple de l´Ajuntament de Pineda amb la presència de: l´Alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor; en representació de l´Agència de Salut Pública de Catalunya, la subdirectora de promoció de la salut, Carmen Cabezas; la Directora d´AP de Girona, Sara Rodriguez; el president del Col·legi oficial de farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases; el Regidor de Salut, Santiago Macip i la directora del CAP, Adriana Ramos.

Dia Mundial de la Sida

Dia Mundial de la Sida 2013
Font: Roser Ros

1 de desembre, Dia Mundial de la Sida.
Targeta elaborada des del Departament Salut Comunitària i Benestar de Sant Boi de Llobregat.

Des de fa vint-i-sis anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional.

Els centres d’atenció primària de Catalunya, de la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, principal línia d’ajuda a les persones fumadores

Els beneficis del fet de deixar de fumar són ben clars; les persones exfumadores experimenten guanys immediats després de deixar de fumar i, al cap de deu anys, tenen el mateix risc de contreure malalties que les no fumadores.
Aconseguir l´abandonament definitiu del tabaquisme és ben possible, tot i que no resulti fàcil. Els centres d’atenció primària de Catalunya, tots ells integrats en la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, són la principal línia d’ajuda a les persones fumadores, on l’any 2012 van abandonar el tabac unes 70.000 persones que hi van ser ateses.

Les Xarxes es posicionan i prenen accions davant del creixement de les cigarretes electròniques

Font: Lupe

Des de principis d’any, i de forma més intensa durant les darreres setmanes, s’ha observat un creixement i presència de les anomenades “cigarretes electròniques” en diversos entorns ( botigues específiques, mitjans de comunicació, etc..) Des del punt de vista científic i professional han causat controvèrsia, amb defensors de les cigarretes electròniques com a recurs addicional per a la reducció del consum (i per tant de danys) o àdhuc la cessació i detractors que argumenten en relació a la perillositat de certes substàncies tòxiques i carcinògenes que es troben en el vapor generat per les cigarretes electròniques. També durant els darrers mesos, han vist la llum alguns informes i publicacions sobre aquests candent (mai més ben dit) qüestió.

Constatem que encara cal evidència científica robusta per prendre decisions definitives, tant en el sentit de descartar o de recomanar aquest producte com a teràpia per a la cessació. El que sí que és clar, i ha estat constatat per la pròpia OMS i altres agències, és que l’ús de les cigarretes electròniques està malmetent la “desnormalització” del tabac que havíem aconseguit en la darrera dècada. De fet, bona part del màrqueting de les cigarretes electròniques es fonamenta en el fet que en no ser estrictament fum (és tracta de vapor) i no ser un producte del tabac, es poden utilitzar en els llocs regulats per les lleis d’espais sense fum.

Campanya solidària Vasco-Navarra per deixar de fumar: “Si tú lo dejas, ellos comen”

La Sociedad Vasco-Navarra de Prevención del Tabaquismo y el Comedor Social Paris 365 inician la  CAMPAÑA SOLIDARIA PARA DEJAR DE FUMAR.  El eslogan elegido es “Si tú lo dejas, ellos comen” 

Placido Gascó. Médico de famila, coordinador del Grupo Abordaje al Tabaquismo GAT de semFYC.Sociedad Vasco-Navarra de prevención del tabaquismo

Por cada fumador que participe en la campaña, 12 personas podrán desayuna, comer y cenar. 

 

Vivències i experiències en la deshabituació tabàquica

Roser Casals i les seves companyes del CAP Rio de Janeiro (on  es  va  gravar  aquest video)  han volgut compartir aquest treball amb la xarxa del PAPSF per tal de qui vulgui  utilitzar-ho. És un material molt interessant i molt ben elaborat.

Obre una porta a la reflexió tant pels fumadors no fumadors ex-fumadors i personal sanitàri.

El Barça lidera una campanya per a que milions d´europeus deixin de fumar

El FCB promou  la campanya “Quit Smoking with Barça” en el context de la campanya internacional  “EXsmokers  are unstoppable” de la Unió Europea. "El Barça és un vehicle ideal per transmetre els missatges" ha destacat el doctor Jordi Monés directiu responsable de l´àrea médica del FC Barcelona.

Monés ha explicat que la mesura de prohibir el tabac en el Camp Nou ha tingut molt bona acollida entre els socis.

 

 

 

L’ICO rep la màxima distinció internacional per la seva lluita contra el tabaquisme

Reconeixement ICO
Font: ICO

L’ICO Hospitalet ha estat reconegut amb el ‘nivell or’ de la Xarxa Internacional d’Hospitals sense Fum (ENSH) <a data-cke-saved-href="" href="" http:="" www.ensh.eu="" ""="" target="" _blank""="" title="" +"="">(www.ensh.eu). Aquesta és la màxima distinció atorgada internacionalment a aquells centres sanitaris que han demostrat importants avenços en les polítiques de control del tabaquisme i que representen un exemple per a la resta d’organitzacions en la lluita contra el tabac.

Cerca

Filtra per categories