Papsf

Benvinguts al programa ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM

Deixar de fumar aporta beneficis a totes les persones que fumen i a les que no fumen


Veus que no veus.....i la publicitat del tabac!!!

veus
Font:

Un dels passos importants en les condicions laborals de les dones, va ser  causat per un incendi produït per una burilla. A la fàbrica Triangle Shirtwaist de Nueva York al 1911 van mori 123 joves treballadores i va tenir grans repercussions en la legislació laboral dels Estats Units, i en les celebracions posteriors del Dia Internacional de la Dona es va fer referència a les condicions laborals que van conduir al desastre.?

Posicionament de la Comissió de Salut Pública sobre els productes del tabac sense combustió

un paso més
Font: ASPCAT

Un pas més en la protecció de la Salut Pública per contrarestar la política interesada i enganyosa de la industria tabaquera, publicitant en mitjans de comunicació o amb "col·laboracions" en la comunitat científica. 

S´ha fet públic el posicionament, en relació a les cigarretes electròniques i el tabac sense combustió, de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial de Salut (la taula que aplega les direccions de Salut Pública del Ministeri i les Comunitats Autònomes) 

 

Accions i propostes del CNPT per avançar en el control del tabaquisme

CNPT
Font:

En els últims mesos el Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT) ha realitzat diverses accions, a nivell polític, per avançar en temes de tabaquisme. El full de ruta del tabaquisme es materialitza en el Conveni Marc de l´OMS per al control del tabac, que subcriuen 168 paisos i que Espanya va signar al 2005. Aquest conveni ens marque les polítiques que s´han d´implementar als paisos per avançar en reduir el tabaquisme.

CARTA A LOS REYES MAGOS

foto RRMM
Font:

Queridos Reyes Magos,

Nos dirigimos a ustedes en representación del colectivo de profesionales de la salud, referentes de tabaquismo, de la Red del “Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF)”, para hacerles llegar nuestra la lista de deseos:

Comencem a organitzar la XIX Setmana Sense Fum 2018

foto
Font:

Estem preparant la Setmana Sense Fum del 2018, cada vegada som més entitats que hi participem!!!!

La Setmana Sense Fum té el seu origen en una iniciativa de semFYC (CAMFiC a Catalunya) i la seva organització a Catalunya es feia, en els última anys, des del Programa Atenció Primària Sense Fum.

Document de compromís front al tabaquisme en pediatria

foto
Font:

El 20 d´octubre es va celebrar a Alacant el I Curs Nacional de Tabaquisme en Pediatria. Una trobada de 100 professionals al voltant de temes epidemiològics, legislatius, diagnòstics, terapèutics i preventius sobre tabaquisme en la infància i adolescència. 

 

Campaña para la prevención del Tabaquismo en la población adolescente

Per prevenir el tabaquisme en població jove, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat llança #nonsmokingchallenge. Una campanya de conscienciació amb l´objectiu, entre d´altres, fomentar una imatge positiva allunyada del consum de tabac, promoure actituds de vida saludables i afavorir l´abandonament del consum entre els més joves.

El repte #nonsmokingchallenge està dirigit especialment per a joves fumadors i no fumadors que busquen desafiar la societat i acabar definitivament amb el nociu hàbit de fumar. La campanya es donarà suport a les noves tecnologies, principalment les xarxes socials. Tot perquè puguin compartir amb els seus amics i coneguts els millors desafiaments que se´ls acudeixin per dir adéu definitivament al tabac.

Conté materials desenvolupats per la campanya institucional i es poden descarregar-continguts segons les  necessitats de comunicació / promoció d´una forma totalment gratuïta, anomenant la font. 

 

 

VIII Trobada del Programa Atenció Primària Sense Fum. Catalunya sense fum...i Girona més!

Destacado
Font: PAPSF

El dia 23 de novembre 113 professionals van participar a la VIII Trobada dels referents del PAPSF, amb el lema: Catalunya sense fum....i Girona més!

Va ser una Trobada participativa, en format interactiu. L’objectiu general de la Trobada és adquirir i actualitzar coneixements sobre temes de tabaquisme. 

Els objectius específics:

  1. Actualitzar coneixements sobre tabaquisme i comorbiditat. Donar eines per treballar el tabaquisme quan conviu amb altres malalties o situacions vitals.
  2. Conèixer experiències pràctiques en el treball del tabaquisme amb la comunitat amb l’objectiu final de dissenyar un protocol
  3. Intercanvi d’experiències amb la presentació de pòsters presentats.
  4. Aprofitament d’un espai de debat sobre les estratègies eficaces en tabaquisme

ACREDITADA pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS) amb 0,5 crèdits

En el marc de la Trobada, s´ha constituit la Xarxa de Prevenció i control del Tabaquisme de la Regió Sanitària de Girona.

 

Donem un pas més: El tabaquisme a la sessió de la Comissió de Salut del Parlament

FOTO
Font: papsf.cat

Ahir dia 8 de juny de 2017, ens van convocar a la sessió de la Comissió de Salut per informar sobre el tabaquisme, tal com es va acordar el 21 d´octubre a Vic, a la VII Trobada del Programa d´Atenció Primària sense Fum, conjuntament amb la II Jornada de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central. Amb el lema “Nou país, nous reptes en tabaquisme”.

 

Reconeixement al Programa Atenció Primària Sense Fum

Entrega de premis
Font: papsf

Avui 22 de maig, en el marc de la IV Jornada de l´Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS), han concedit un certificat de reconeixement al PAPSF i a tots els referents que integren la xarxa. 

L´entrega dels certificats de qualitat a les experiències que han superat satisfactòriament el procés d’avaluació ha estat a càrrec de l´Hble. Sr. Antoni Comín, conseller de Salut. 

 

 

FORMACIONS PERIFÈRIQUES EN ELS EAP: PASSOS A SEGUIR

FOTO
Font: PAPSF

Portem 15 anys del programa i tots els centres d’AP estan acreditats com a Centres Sense Fum. Durant aquest temps han hagut molts canvis de professionals dins de l’AP, per això creiem necessari "RENOVAR LA FORMACIÓ PRESENCIAL" i els materials d´ajuda (guies actualitzades per ajudar a deixar de fumar dirigides a professionals i a pacients).

Jornada de treball CAP A ON ANEM

foto
Font: PAPSF

Avui hem celebrat la Sessió participativa: Una mirada cap al futur. Cap a on anem?

Amb els objectius de copsar i debatre directament en equip l’opinió d’un grup representatiu de la diversitat dels professionals de l’APS, respecte el PAPSF i la seva evolució i posar en comú idees de millora /evolució /creació que resultin innovadores i engrescadores pels propers anys, en les diferents vessants del Programa, els seus continguts i els seus objectius

ORGANITZEM LA SETMANA SENSE FUM!

foto
Font: PAPSF

Un any més, us animem a organitzar la XVIII Setmana Sense Fum que tindrà lloc del 25 al 31 de maig d’enguany. Us facilitem informació pràctica (cronograma) i desprès es poden adaptar segons les activitats a realitzar en cada centre.

El lema per aquest any 2017 és “menys fumar i més caminar” 

 

 

Bon Nadal i Bon Any 2017!!

Lotería
Font: papsf.cat

Aquesta any ens ha tocat la grossa!! Aprofitem la bona idea del CAP Roquetes (Barcelona) per enviar-vos, com cada any, la memòria 2016 PAPSF i les previsions per al 2017!

VIII Jornades de Tabaquisme del Vallès

Aquest divendres 25 de novembre es van celebrar les VIII Jornades de Tabaquisme del Vallès a l’Auditori de l’Hospital de Mollet. Van inaugurar la Jornada: Santiago Pérez com a President del Comitè Organitzador de la Jornada juntament amb:

Combatre el tabac no és senzill ni fàcil...és legítim i imprescindible!

Tabaré Vázquez a l´ONU
Font: El PAIS

El primer tema que va tractar el president uruguaià Tabaré Vázquez (metge) aquest dimarts a la seva oratòria a l´Assemblea General de les Nacions Unides (ONU),  va ser el tractament de les malalties no transmissibles, com el càncer, la diabetis i patologies cròniques. "Aquestes malalties evitables es deuen en gran mesura a quatre factors de risc vinculats a comportaments típics de la modernitat: tabaquisme, alcoholisme, dieta mal sana i sedentarisme"

Platges sense fum! Una bona iniciativa al Masnou

El Masnou ha destinat un tram de la seva platja a fomentar els hàbits saludables i no s´hi pot fumar. Es tracta d´una prova pilot en un tram de platja –uns 7.000 m²– que el Masnou ha destinat com a “espai saludable”, on per sobre de tot destaca la prohibició de fumar-hi.

Aplaudiment al Pais Vasc!

emoticono
Font: PAPSF

El País Vasc s’ha situat a la davantera en temes de protecció del fum ambiental de tabac especialment per protegir als no fumadors, la majoria de la població.

Les característiques principal d’aquesta nova llei:

Iniciativa a Girona per fer més accessible la intervenció grupal

Girona grupals
Font: ASPCAT

La iniciativa Anima’t a trencar el teu lligam amb el tabac pretén, amb una actuació coordinada dels quatre CAP de la ciutat de Girona (CAP Santa Clara, el CAP Can Gibert del Pla, el CAP Montilivi i el CAP Doctor Joan Vilaplana), fer més accessible la intervenció grupal per deixar de fumar. S´emmarca com una més de les activitats de la Campanya de la Setmana Sense Fum d´enguany.


 

Bones Festes i Bon Any Nou 2016!

Arbre Nadal Sense Fum
Font: PAPSF

Moltes gràcies als membres de la Xarxa d´Atenció Primària Sense Fum per la vostra tasca en prevenció i control del tabaquisme. Junts estem fent que cada dia baixi el consum de tabac a Catalunya! Us presentem el resum de les activitats del PAPSF:

 

FORMA´T EN TABAQUISME!

Forma´t!!
Font: google

Per tal de millorar els coneixements i capacitar els professionals d´atenció primària en habilitats per a l´abordatge del tabaquisme, des de l´Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), juntament amb les societats científiques d´atenció primària, integrat en els programes Atenció Primària sense Fum (PAPSF) i infància sense Fum, s´han dissenyat dos cursos a distància, un de tabaquisme passiu en infància i l´altre d´intervenció en tabaquisme, en format de joc de simulació.

Suport a l´envasat neutre dels productes del tabac

Fumar perjudica
Font: CNPT

El Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT) i les CCAA han donat el seu suport a l´envasat neutre. El Departament de Salut de Catalunya en un nota de premsa ha donat el seu suport afegint-se així a altres Conselleries de Sanitat que també l´han fet: Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid i Murcia.

Els sanitaris cada vegada fumen menys!

Anunci antic
Font: google

El consum de tabac entre treballadors sanitaris hospitalaris, segons Xarxa Catalana d´Hospitals Sense Fum, ha anat disminuint, coindicint amb els resultats dels treballadors sanitaris d´Atenció Primària (AP).

Reptes en tabaquisme passiu en infància

Jornada
Font: G.O.

Avui s´han celebrat la III Jornada d´actualització en Pediatria i avui també ha sortit la noticia de que entra en vigor en Anglaterra i Gales la llei que prohibeix fumar en els cotxes en presència d´infants.

Terrasses dels bars i restaurants: un tema pendent en el compliment de la llei del tabac

Terrassa prohibit fumar
Font: El País

Segons un estudi realitzat per l´OCI, El 87% de las terrazas cerradas viola la ley al permitir fumar. Els bars i restaurants estan sotmesos a una sèrie de normatives que vetllen pel benestar i la salut pública. La llei prohibeix fumar en tots els espais tancats de bars i restaurants. Només es permet fumar als espais a l´aire lliure, que es defineixen com a espais no coberts, o bé coberts amb un màxim de dues parets, murs o paraments laterals.

Èxit participatiu de la Setmana Sense Fum en els Equips d´Atenció Primària (EAP)

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial sense Tabac, el programa "Atenció primària sense fum" impulsa el desplegament a Catalunya de la Setmana sense Fum, que enguany arriba a la seva 16a edició. Aquest any, el lema de la setmana és "Vols deixar de fumar? Aquí t’ajudem. Pregunta’ns!".

Aquests dies, els referents de la Xarxa del PAPSF han realitzat moltes activitats dintre i fora dels seus centres, taules informatives i s´han realitzat carboximetries. Veure les fotos

 

Salut desmunta cinc falsos mites del creixent consum a Catalunya de tabac per cargolar

Roda de premsa (28-05-2015)
Font: ASPCAT

A la roda de premsa pel Dia Mundial sense Tabac (31 de maig) celbrada ahir i que va ser presentada pel secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas i el representant de la Comissió Tècnica del Programa Atenció Primària sense Fum, Joan Lozano, es va desmuntar cinc falsos mites sobre el tabac per cargolar.

 

XVI Setmana Sense Fum del 25 al 31 de maig

T´ajudem a deixar de fumar
Font: papsf.cat

Aquest any el lema és: “Vols deixar de fumar? Aquí t’ajudem. Pregunta’ns!!”, amb la intenció de sensibilitzar als professionals i la població de que en els centres de salut podem ajudar a deixar de fumar.

Els elements d´aquesta setmana son:

Dia Mundial de la Salut. 7 d´abril de 2015. Nou rècord històric per al tabaquisme!!!

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, s´han presentat en roda de premsa les noves dades del 2014 de l’Enquesta de salut de Catalunya, l´ESCA 2014.

Es manté una molt bona tendència decreixent en la prevalença del tabaquisme, gràcies a les polítiques, les regulacions, el canvi social i a tots els professionals implicats en l´ajuda per deixar de fumar, cal continuar treballant tots plegats per millorar encara més aquestes dades per millorar així la salut de la població en general, tant en el tabaquisme actiu com en el passiu.

Premi de bones pràctiques a Xarxes sense fum de Catalunya!!

El 16 de març, els programes Atenció Primària Sense Fum, Embaràs Sense Fum i Xarxa d´hospitals Sense Fum de Catalunya, van guanyar junt amb xarxes sense fum d´altres territoris: Andalusia, Madrid, Murcia i País Basc, el Premi de Bones Pràctiques de la convocatòria 2014 del Sistema Nacional de Salud en la Estrategia de Promoción de la Salud y Prevención en el SNS.

Va recollir el premi Carmen Cabezas (foto), Subdirectora de la Subdirecció general de Promoció de la Salut de l´Agència de Salut Pùblica de Catalunya.

8 de Març, dia internacional de la dona. Estratègies de control del tabaquisme i gènere.

Han passat deu anys des de l´adopció de la Convenció Marc de l´OMS per al Control del Tabac, un punt de referència en el control del tabac i en els seus principis (article 4.2) es fa èmfasi en la necessitat d´abordar els riscos específics de gènere en el desenvolupament d´estratègies de control del tabac.

La indústria del tabac segueix treballant sense descans per captar nous clients i amb estratègies orientades en funció del gènere. Quan l´objectiu és la dona, les tabaqueres busquen associar els seus productes amb l´empower, glamour i èxit que, quan en veritat, són el contrari.

Actuar en la lluita del tabac a la Regió Europea no es pot fer sense l´empowering de les dones i fent front als reptes de l´augment del consum de tabac entre les dones i les nenes.

10 anys del Conveni Marc per al Control del Tabac i reptes aconseguits a Catalunya!

Aniversari 10 anys CMCT
Font: ASPCAT

Es commemora el desè aniversari del Conveni Marc per al Control del Tabac (CMCT) de l´OMS que ha estat un factor decisiu en la millora dels índexs del consum de tabac.

A Catalunya hem aconseguit grans avenços durant aquests anys: disminució de la prevalença de fumadors, grau alt de compliment de la llei, formació a professionals tant em tabaquisme actiu com passiu en el marc dels programes Atenció Primària i Hospitals Sense Fum i Infància Sense Fum, etc.

Publicació de l´estudi ITADI realitzat a l´atenció primària

Podreu trobar els resultats de l´estudi ITADI publicat a Diabetes Research and Clinical Practice: Continued smoking abstinence in diabetic patients in primary care: A cluster randomized controlled multicenter study.

Aquest estudi l´han portat a terme companys coneguts per tots: Santiago Pérez com a investigador principal amb Lydia Roig, Josep M. Manresa, Carlos Martin-Cantera, Elisa Puigdomènech, Pilar Roura, Angelina Armengol, Mamta Advani i Grup Estudi ITADI, en el que esteu molts professionals d´AP referents del PAPSF. FELICITATS A TOT@S!!!

Romandrà disponible online fins el dia 6 de març a: Estudi ITADI. Elsevier.com

 

Es lliuren les acreditacions als hospitals sense fum

La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum reconeix la tasca de 69 centres en la promoció de les polítiques actives per al control del tabaquisme a l’àmbit hospitalari

Dels 69 centres acreditats, 24 han assolit la categoria de membres, 18 la categoria de bronze, 19 d’argent, 3 d’argent amb menció d’or i 5 d’or

Bones Festes des del PAPSF!! Memòria Activitats 2014

Bon Nadal Xaxa del PAPSF
Font: PAPSF

Us volem dessitjar unes Bones Festes des del Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF),

Com ja sabeu, des que va finalitzar el desplegament al 2009, va iniciar un procés per impulsar, cohesionar i consolidar la Xarxa del PAPSF. Ja som 779 professionals membres (578 referents d’AP, 201 d’altres àmbits) més 327 newsletter. Portem anys treballant des de la part privada d´aquest web per mantenir la actualització i informació periòdica de tots els esdeveniments, activitats formatives, documents, publicacions en referència al tabaquisme. Al 2013 ens vam plantejar ampliar el web amb la part pública, on tenim diversos apartats (Noticies, ajuda per deixar de fumar, alguns materials, etc) i estem en la línia d’obrir també una biblioteca  (ara només està la part privada), fent-la més atractiva.

4a Jornada del Pla de salut de Catalunya. 28 de novembre de 2014

El Departament de Salut ha presentat a Sitges, davant de 2.000 professionals del sector els resultats obtinguts en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015.

La jornada anual del Pla de salut s’ha consolidat com una data de referència del sector de la salut, en la qual es presenta el grau de desenvolupament de l’estratègia del Govern i es converteix en un espai perquè els professionals comparteixin el coneixement.

Departament de Salut, TOTA LA INFORMACIÓ 4a_jornada_pla_salut

Assemblea General de l´ENS del 17 novembre 2014, sobre envasat genèric i cigarretes electròniques

ENSP
Font: ENSP

L´European Network For Smoking Prevention ENSP és una organització europea per promoure polítiques de prevenció i control del tabaquisme.

El dia 17 de novembre del 2014 es va celebrar l´assemblea general, sent dos els temes importants a nivell europeu, en prevenció i control, que estan sobre la taula: el de l´envasat genèric del tabac i les cigarretes electròniques.

Campanya de Salut Comunitària: Pineda Sense Fum

Pineda de Mar va presentar el passat dimecres 29 la Campanya de Salut Comunitària: "Pineda Sense Fum". La inauguració va tenir lloc a les 20 hores, al Ple de l´Ajuntament de Pineda amb la presència de: l´Alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor; en representació de l´Agència de Salut Pública de Catalunya, la subdirectora de promoció de la salut, Carmen Cabezas; la Directora d´AP de Girona, Sara Rodriguez; el president del Col·legi oficial de farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases; el Regidor de Salut, Santiago Macip i la directora del CAP, Adriana Ramos.

VII Jornada Tabaquisme en Atenció Primària del Vallès i VI Trobada del Programa d’’Atenció Primària Sense Fum

Dijous 23 d’octubre de 2014 va tenir lloc la VII Jornada Tabaquisme en Atenció Primària del Vallès i VI Trobada del Programa d’’Atenció Primària Sense Fum que ha tingut una participació de més de 150 professionals que treballen en la prevenció, control i tractament del tabaquisme.

Ha estat una Jornada molt profitosa i amb exposicions molt interessants sobre: La cigarreta electrònica. Què en sabem? què estem fent?; Les Novetats i actualitzacions en Tabaquisme; Planificació Estratègica en el camp del tabaquisme. Experiències en territoris i una taula interactiva de Casos Clínics amb la participació amb un sistema de power-vote.

Nous cartells informatius per penjar als centres sanitaris

Des de l´Oficina de comunicació del Departament de Salut, s´ha iniciat la producció i distribució als centres assistencials de cartells informatius.

En el marc del projecte Vídeo Salut, i per tal de facilitar l’accés a informació per aquells centres que encara no tenen pantalles, s’aniran produint i distribuint cartells informatius.

El material estarà també disponible en format en pdf en el gestor de continguts de Vídeo Salut, d’aquesta manera si una biblioteca o un Ajuntament vol difondre el material en format en pdf també el tindrà accessible.

Decepció dels sanitaris front la posició del Ministeri sobre l´envàs genèric del tabac

El CNPT ha fet arribar al Ministerio de Sanidad Servicios Sociales e Igualdad una carta expressant la desaprovació per l´oposició d´Espanya a la iniciativa impulsada pel govern irlandès, d´implementació del envàs genèric de tabac.

Donada la transcendència d´aquest posicionament polític tant per a la implementació d´aquesta mesura de salut pública com per a la imatge de la sanitat espanyola, demanem a les societats que remetin i facin públiques cartes a la ministra en el mateix sentit, fent referència expressa a aquesta carta del Comitè que us adjuntem.

 

 

El tabaquisme de les dones durant l´embaràs i les fissures orofacials en el nadó

Una de les noves troballes en l´informe del 2014 del Surgeon General sobre el Tabac i la Salut és que el tabaquisme de les dones al començament de l´embaràs pot causar que els nens neixin amb llavi leporí i/o fissura del paladar.

Centre Nacional de la CDC de Defectes Congènits i Discapacitats del Desenvolupament ha publicat recentment "Prevenció de les fissures orofacials causades pel tabaquisme: Implicacions de l´Informe del Cirurgià General"

Setmana Sense Tabac 2014: Els professionals ens mostren la seva feina

Durant la Setmana Sense Fum que enguany ha estat del 26 al 31 de maig, els referents del Programa Atenció Primària Sense Fum (APSF) dels ABS de Catalunya han realitzat diferents activitats relacionades amb la prevenció,control i deshabituació del consum tabàquic.

Aquestes activitats, en general, han estat taules informatives, xerrades i tallers, concursos al CAP i a les escoles, participació dels referents en mitjans locals, exposicions de plafons, murals, audiovisuals i cartells, caminades popular, etc.

Amb especial atenció aquest any sobre les cigarretes electròniques, l´ajuda per deixar de fumar amb el 061 i activitats a pediatria.

Dades rellevants de consum de tabac a Catalunya

Font: ASPCAT
Font: ASPCAT

En el decurs de la Setmana Sense Fum, que es desenvolupa durant els dies previs a la commemoració del Dia Mundial sense tabac (31 de maig) ha tingut lloc, avui dijous 29 a les 10.30h, la presentació de dades rellevants sobre prevalença de tabaquisme a Catalunya i entre els professionals dels centres sanitaris.

 

Cigarretes electròniques interrogants oberts

Durant la jornada Cigarretes electròniques: interrogants oberts, que s’ha realitzat aquest dimarts al CaixaForum, en la que han participat representants de l’Agència de Salut Pública, l’Organització Mundial de la Salut i l‘Institut Català d’Oncologia, entre d’altres, s’ha parlat sobre els reptes del tabaquisme a escala mundial, sobre les campanyes publicitàries de les empreses i sobre la manca de coneixement que encara hi ha sobre la cigarreta electrònica.

Aragó ha obert expedients per publicitat enganyosa de cigarretes electròniques

Consum adverteix de la irregular promoció que es fa d´aquest productes en alguns establiments, presentant-los com beneficiosos per a la salut.


Les inspeccions no s´han dirigit als aspectes sanitaris sobre ús o comercialització d´aquestes cigarretes, sinó a comprovar les garanties dels drets dels consumidors en la informació i venda dels mateixos ja que s´anuncien amb missatges enganyosos sobre beneficis en de la salut.

Els EUA alerten d’intoxicacions infantils per nicotina líquida

Un informe dels Centres per al Control de Malalties dels Estats Units (CDC) crida l’atenció sobre l’espectacular augment de casos d’intoxicacions per nicotina líquida, procedent de les càrregues dels cigarrets electrònics. Més de la meitat dels casos són nensmenors de 5 anys. L’estudi mostra com els casos d’aquest tipus d’enverinament detectats en diversos centres del país han passat d’un al mes el 2010 a 215 al mes el febrer del 2014.

“La nicotina és un producte tòxic, encara que solem veure’l només com una substància addictiva”, recorda el responsable de Toxicologia del Clínic Santiago Nogué.

Entra en vigor en tot l’Estat la llei que regula la publicitat, venda i consum de cigarretes electròniques

un paso para el éxito
Font: ASPCAT

El Congrés dels Diputats va aprovar el passat dia 27 de març la Llei 3/2014, de 27 de març i amb efecte des de dissabte 29 de març, per la qual es modifica el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i que modifica al seu temps la Llei de mesures sanitàries sobre el tabaquisme (la famosa Llei 28/2005).

De manera que regula diferents aspectes de la publicitat, la venda i el consum de cigarretes electròniques i altres dispositius susceptibles d’alliberar nicotina.

Com causa el tabaquisme diabetis, o com empitjora la diabetis ?

Hi ha molts factors de risc per a la diabetis tipus 2 . Molts d´ells, com els antecedents familiars , no es pot canviar. Però es pot evitar o canviar alguns factors de risc . Un d´ells és el tabaquisme.

Ja sabíem que fumar empitjora les complicacions de la diabetis. Però les noves troballes de l´Informe del 2014 Surgeon General confirmen que el tabaquisme és causa de la diabetis de tipus 2.

 

La adicción al cigarrillo electrónico provoca ya consultas médicas. CNPT Madrid 14-03-2014

CNPT 14-03-2014
Font: CNPT

El cigarrillo electrónico ha protagonizado una jornada sobre tabaco, organizada por el Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT), en la que los expertos han coincidido en pedir “precaución” en tanto no se tengan estudios concluyentes sobre sus efectos, en consonancia con la recomendación de la Organización Mundial de la Salud (OMS).

L´UE dona llum verda a la nova normativa per reduir l´inici i el consum de tabac

cajetillas
Font: Noticies

La Eurocàmara aprova una llei per prevenir l’addicció al tabac entre els joves:

- La normativa prohibeix la venda de cigarretes mentolades en 2020

- Amb la normativa augmenta la transparència sobre els ingredients del tabac

- A més, es regula la utilització de les cigarretes electròniques

La nova directiva del tabac vol donar opció a regular les cigarretes electròniques com a producte medicinal o com a tabac. El sector prefereix això últim si es permet el seu ús en bars

La nova regulació sobre les cigarretes electròniques, "un pas enrere"?

Tots junts per la salut! CAP PAS ENRERE
Font: CNPT

Ahir es va votar en en el Congrès dels Diputats el text de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, que passarà directament al Senat.

Segons la Nota de Premsa del CNPT, és considera un pas enrere per al Control del Tabac.

Des de CNPT i les diferents entitats, xarxes i associacions implicades en tabaquisme, seguirem treballant per aconseguir una regulació igual a la del tabac per evitar passos enrere en la prevenció del tabaquisme.

 

Las consecuencias para la salud del tabaco. 50 años del Informe del Cirujano General.

Font: Esteve

El Director General de Salud Pública de Estados Unidos, Boris Lushniak,ha sido tajante: "La epidemia del tabaco debe desaparecer". Con estas palabras, la mayor autoridad sanitaria del país ha presentado este viernes pasado, en un acto que ha tenido lugar en la Casa Blanca, el primer estudio sobre los estragos de fumar en 10 años, de 980 páginas y que se denomina Las consecuencias de fumar tras 50 años de progreso.

50 años se han cumplido del primer documento oficial del Gobierno de USA que asoció el tabaco con diversas enfermedades (1964-2014). Se trata de un documento de referencia que supuso un gran paso adelante para que empezara la concienciación de los sanitarios y la sociedad sobre los problemas de salud relacionados con el consumo de tabaco. Desde 1964 se han publicado hasta 30 informes, siendo el mas reciente el que se ha dado a conocer hace pocos días: "The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress: A Report of the Surgeon General, 2014".

Font: Actualizaciones educacionpapps
 

El CatSalut prohibeix l´ús, promoció i venda de cigarretes electròniques

New year 2014
Font: ASPCAT

El CatSalut ha dictat la instrucció de prohibició de cigarretes electròniques als centres sanitaris del SISCAT, a l’1 de gener de 2014

Estudis científics han demostrat que les cigarretes electròniques contenen substàncies tòxiques. Les cigarretes electròniques poden tenir efectes respiratoris similars als de les convencionals. L’Agència de Salut Pública de Catalunya va proposar, entre altres mesures, la limitació d’ús de cigarretes electròniques en espais públics tancats

 

Directiva de tabaco, acuerdo de hoy en el consejo de Europa y como quedan los e-cig.

Font: Joseba Zabala. CNPT

Traducción de la Nota de Prensa que sobre el acuerdo de hoy en el Consejo de la UE ha hecho pública la organización SMOKE FREE PARTNERSHIP (SFP) que ha venido desarrollando en los últimos meses una impagable labor de defensa de la Salud Pública intentando evitar que se desvirtuara el texto de la Directiva Europea de Productos del Tabaco. Incluyo a continuación el texto acordado para los cigarrillos electrónicos. 

ASÍ QUEDAN LOS CIGARRILLOS ELECTRONICOS EN LA DIRECTIVA

Según lo propuesto por los diputados, E-cigarrillos deberían ser regulados ya sea como medicamentos o como productos de tabaco. En este último caso, no deben contener nicotina en una concentración de más de 20 mg / ml. Siendo de 2 ml el tamaño máximo de los cartuchos de un solo uso.

Se permitirán los cartuchos recargables, aunque con una cláusula que permita a la Comisión extender la prohibición al resto de países. La Comisión tendrá que informar sobre sus riesgos potenciales para la Salud Pública, a más tardar dos años después de la entrada en vigor de la Directiva. Si por por razones justificadas relacionadas con un riesgo grave para la salud humana, al menos, tres estados miembros hayan prohibido los cigarrillos electrónicos recargables se permite a la Comisión ampliar la prohibición a todos los Estados miembros

Un solo cartucho debe contener el equivalente de nicotina de un paquete de cigarrillos. Los cigarrillos electrónicos deben de ser a prueba de niños y deberían llevar advertencias sanitarias y estarían sujetos a las mismas restricciones a la publicidad que los productos del tabaco.

Los Estados miembros podrán autorizar los cigarrillos bajo las normas de productos farmacéuticos si se cumplen las disposiciones de la legislación farmacéutica. El acuerdo tiene como objetivo ayudar a los fumadores a dejar de fumar evitando cualquier incentivo para que los jóvenes empiecen a fumar.

 

El millor regal per acabar l´any: La salut ha guanyat a Eurovegues!

Bon Any 2014
Font: XQNS

"La salud vence a Eurovegas": 300 asociaciones antitabaco afirman que "la salud vence a Eurovegas". 300 anti-smoking organizations claim that "health beat Eurovegas" - The World

Joseba Zabala, coordinador de XQNS ("PORQUE NOSOTROS SÍ!"), ha senyalat que “el rechazo a las exigencias de Eurovegas es el mejor regalo en el tercer cumpleaños” de la ley antitabaco.

La Salud ha ganado a Eurovegas. Gracias y mejor Navidad para todos!

Dia Mundial de la Sida

Dia Mundial de la Sida 2013
Font: Roser Ros

1 de desembre, Dia Mundial de la Sida.
Targeta elaborada des del Departament Salut Comunitària i Benestar de Sant Boi de Llobregat.

Des de fa vint-i-sis anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional.

Catalunya, capdavantera en la regulació de les cigarretes electròniques (21/11/2013)

Roda de premsa
Font: ASPCAT

Salut proposa que es limiti l´ús de les cigarretes electròniques. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha anunciat avui que, atenent les consideracions i recomanacions del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya, proposa que s’adoptin per a les cigarretes electròniques les mateixes restriccions que s’apliquen a l’accés al tabac dels menors, que s’assumeixin per a la publicitat d’aquests productes les mateixes normatives que regulen la publicitat i els patrocinis del tabac així com les limitacions de consum en espais públics tancats.

10 verdades sobre el cigarrillo electrónico que deberías conocer por tu bien

Es el título del artículo aparecido recientemente en EL HUFFINGTON POST. En el artículo se enumeran los interrogantes que suscita el boom de los cigarrillos electrónicos en nuestro país. La regulación de su uso, su publicidad, su eficacia para dejar de fumar, y sus ventajas e inconvenientes. En el artículo encontrarás explicación a:

1. No son un producto nuevo
2. Menos en hospitales catalanes, puedes usarlos en cualquier sitio
3. Se pueden publicitar y usar en televisión, no como el tabaco
4. Sí, es cierto que contienen sustancias cancerígenas
5. Produce problemas respiratorios a corto plazo
6. No, no ayuda a dejar de fumar
7. Son una forma de iniciarse en el consumo
8. Se desconocen los daños que provocan al fumador pasivo
9. Está prohibido en menores
10. En 2014 su regulación cambiará

Advertència sobre els efectes potencials per a la salut de les cigarretes electròniques

A la 44a Conferència Mundial sobre la Salut Respiratòria que comenzó el 30 d´octubre i va terminar el 3 de novembre, a París, els membres de la Unió Internacional Contra la Tuberculosi i Salut Pulmonar (La Unió) va emetre una advertència sobre els efectes potencials per a la salut dels cigarrets electrònics i els sistemes electrònics d´administració de nicotina (ENDS) i van demanar urgent regulació d´aquests productes. La declaració va ser desenvolupada per un panell d´experts de la salut, sobre la base d´una revisió exhaustiva de tota l´evidència científica disponible sobre l´ús dels cigarrets electrònics i els ENDS.

Els centres d’atenció primària de Catalunya, de la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, principal línia d’ajuda a les persones fumadores

Els beneficis del fet de deixar de fumar són ben clars; les persones exfumadores experimenten guanys immediats després de deixar de fumar i, al cap de deu anys, tenen el mateix risc de contreure malalties que les no fumadores.
Aconseguir l´abandonament definitiu del tabaquisme és ben possible, tot i que no resulti fàcil. Els centres d’atenció primària de Catalunya, tots ells integrats en la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, són la principal línia d’ajuda a les persones fumadores, on l’any 2012 van abandonar el tabac unes 70.000 persones que hi van ser ateses.

BLOG mundial DON´T TOUCH THE LAW - NO TOCAR LA LEYs

British Medical Journal dedica un BLOG mundial difundiendo la campaña internacional DON´T TOUCH THE LAW - NO TOCAR LA LEY que se està impulsando desde XQNS - PORQUENOSOTROSSI. BMJ ha sido muy oportuno sobre todo tras las declaraciones de ayer de Ana Mato abriendo la puerta al cambio de la Ley. Estamos viviendo momentos cruciaales en la defensa de la Ley de Tabaco frente a la amenaza de Eurovegas.

Les Xarxes es posicionan i prenen accions davant del creixement de les cigarretes electròniques

Font: Lupe

Des de principis d’any, i de forma més intensa durant les darreres setmanes, s’ha observat un creixement i presència de les anomenades “cigarretes electròniques” en diversos entorns ( botigues específiques, mitjans de comunicació, etc..) Des del punt de vista científic i professional han causat controvèrsia, amb defensors de les cigarretes electròniques com a recurs addicional per a la reducció del consum (i per tant de danys) o àdhuc la cessació i detractors que argumenten en relació a la perillositat de certes substàncies tòxiques i carcinògenes que es troben en el vapor generat per les cigarretes electròniques. També durant els darrers mesos, han vist la llum alguns informes i publicacions sobre aquests candent (mai més ben dit) qüestió.

Constatem que encara cal evidència científica robusta per prendre decisions definitives, tant en el sentit de descartar o de recomanar aquest producte com a teràpia per a la cessació. El que sí que és clar, i ha estat constatat per la pròpia OMS i altres agències, és que l’ús de les cigarretes electròniques està malmetent la “desnormalització” del tabac que havíem aconseguit en la darrera dècada. De fet, bona part del màrqueting de les cigarretes electròniques es fonamenta en el fet que en no ser estrictament fum (és tracta de vapor) i no ser un producte del tabac, es poden utilitzar en els llocs regulats per les lleis d’espais sense fum.

La OMS desaconseja el uso de cigarrillos electrónicos.

Font: Carmen

La Organización Mundial de la Salud (OMS) desaconseja el uso de cigarrillos electrónicos, al menos, hasta que algún organismo regulador competente compruebe su efectividad, seguridad y calidad. En un documento publicado este martes, recomienda que se informe "encarecidamente" a los consumidores de que no se ha probado su utilidad científicamente y, por tanto, no deben usarse.

Los alumnos con peores notas fuman más

Font: Carmen

Un estudio, en el que ha participado la Universidad Carlos III de Madrid, afirma que existe un "estrecha relación" entre el rendimiento escolar y el hábito de fumar.

Para llegar a las conclusiones obtenidas con ambos trabajos, los especialistas han realizado un cuestionario a 9.127 alumnos de 4º de la ESO de 203 centros de la Comunidad de Madrid. Además, han entrevistado a los directores de los mismos para recabar información relacionada con las políticas del centro.

Reunió a Luxemburg dels ministres de Salut Europeus (21 juny 2013)

Els ministres Europeus de Salut es van reunir el dia 21 de juny. El ministre de salut Irlandes, que ha liderat el procès (a partir d´ara ho farà Eslovenia), reconeix la tremenda pressió del lobby tabaquer. Interesant els comentaris de Joseba Zabala XQNS: La iniciativa ciudadana XQNS denuncia las mentiras de la mesa del tabaco sobre la directiva europea.

Per què les taxes de tabaquisme s´han reduït de nou als EEUU

Font: Carmen

La taxa de fumadors entre els adults als Estats Units s´ha reduït de nou, una tendència encoratjadora que els experts atribueixen a les polítiques públiques, com les lleis d´ambients lliures de fum de l´aire i dels impostos de cigarrets, així com campanyes de mitjans de comunicació i una menor exposició al tabaquisme a les pel.lícules. El 18% dels adults nord-americans eren fumadors de cigarrets el 2012, segons un informe publicat la setmana passada pel Centre Nacional d´Estadístiques de Salut, per sota del 18,9 per cent de l´any anterior. Els descents de 2009 (20.6%) a 2012 (18%) ha estat el primer canvi estadísticament significatiu en diversos anys. La tasa de tabaquismo entre los jóvenes ha ido disminuyendo lenta pero constantemente durante la última década, y las estimaciones más recientes eran un 15,8 por ciento de los estudiantes de secundaria y el 4,3 por ciento de los estudiantes de secundaria.

Estrena del Curtmetratge OXIGEN

El servei de Prevenció del CAS Tortosa (Centre d’atenció i Seguiment a les Drogodependències) de l’Hospital de la Santa Creu i l´alumnat de 6è de l’Institut- Escola Daniel Mangrané de Jesús, han estat treballant conjuntament amb un curtmetratge per tal de sensibilitzar i prevenir la iniciació i ús del tabac entre els alumnes de primària, en motiu del Dia Mundial Sense Tabac.

La presentació i la projecció del curtmetratge es farà el proper dia 28 de maig a les 20 h a l’espai de la Sala Jordi Brull Martínez de l’EMD de Jesús.

Acte de Celebració del Dia Mundial Sense Tabac 2013

Font: Esteve

Josep Oliva i Santiveri, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona i Antoni Mateu i Serra, secretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya tenen l´honor d´invitar-vos a l´acte de celebració del Dia Mundial sense Tabac, que tindrà lloc el proper divendres 31 de maig, a les 12h., a la Sala d´Actes del Pati Manning, c/ Montalegre, 7 de Barcelona.

Preguem us inscriviu accedint al següent enllaç

Dia Mundial 2013: Prohibició total a qualsevol forma de publicitat del tabac

Font: DS

La celebració del Dia Mundial sense Tabac, promoguda per l’OMS des de 1988, aconsegueix centrar l’atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Aquest any han escollit la "Prohibició total a qualsevol forma de publicitat del tabac" com a tema del Dia Mundial sense tabac que es celebra el dia 31 de maig de 2013, com a una de les formes més rendibles per reduir el tabaquisme, segons assenyala l´OMS.

¿Es eficaz y seguro el cigarrillo electrónico para dejar de fumar?

Font: PAPPS

Un reciente posicionamiento del European Network of Smoking Prevention ENSP, basado en un documento reciente de la OMS, nos da luz sobre el papel del cigarrillo electrónico: •No debe ser considerado como un producto comercial ordinario. •Si se permiten en el mercado, debe ser regulado. •Si se comprueba su eficacia científicamente como un método para dejar de fumar seguro y efectivo, debe tener una licencia como un producto médico por la Agencia Europea del Medicamento.

La trampa del consumo “moderado” de tabaco

Por Rodrigo Córdoba García

Existe la creencia generalizada de que la relación dosis-respuesta entre el número de cigarrillos y algunas enfermedades, incluyendo el cáncer, es lineal. Esto no es más que una parte del éxito de la industria en la promoción del “consumo moderado” dirigidos a los "fumadores preocupados por su salud". El hecho es, sin embargo, que el consumo “ligero” (de 1 a 5 por día) conlleva riesgos sustanciales para la salud.

PORQUE NOSOTROS SÍ ! Lanza la acción global "Don´t touch the law"

Amigos del Movimiento para el Control de Tabaco en España. El Grupo Dinamizador de la iniciativa científico-ciudadana PORQUE NOSOTROS SÍ, acaba de lanzar la acción global "DON´T TOUCH THE LAW", dirigida a toda la comunidad internacional del Control del Tabaco y de la Salud Pública, con el objetivo de reafirmar el éxito de la actual Ley española de tabaco 42/2010 y conseguir suficientes apoyos y sinergias que puedan ser de utilidad en el devenir del caso Eurovegas.

El hábito de fumar entre adultos con enfermedades mentales

Font: Mar

El informe más reciente de Vital Signs muestra que fumar cigarrillos es un problema serio entre los adultos con enfermedades mentales. Se necesita hacer más estudios para ayudar a esas personas a dejar de fumar y para que se prohíba fumar en las instituciones de salud mental.

Campanya solidària Vasco-Navarra per deixar de fumar: “Si tú lo dejas, ellos comen”

La Sociedad Vasco-Navarra de Prevención del Tabaquismo y el Comedor Social Paris 365 inician la  CAMPAÑA SOLIDARIA PARA DEJAR DE FUMAR.  El eslogan elegido es “Si tú lo dejas, ellos comen” 

Placido Gascó. Médico de famila, coordinador del Grupo Abordaje al Tabaquismo GAT de semFYC.Sociedad Vasco-Navarra de prevención del tabaquismo

Por cada fumador que participe en la campaña, 12 personas podrán desayuna, comer y cenar. 

 

Microlive, o cómo ganar o perder esperanza de vida. Paco Camarelles

La propuesta de David Spiegelhalter (bioestadístico y profesor de la Universidad de Cambridge) nos sugiere una manera sencilla de comunicar el impacto de un estilo de vida o los factores de riesgo ambiental en relación con el efecto esperado en la duración esperada de la vida ha sido publicada recientemente en el BMJ.  escribe en el blog Understanding Uncertainty donde podemos ver otros ejemplos que se proponen para comunicar riesgos compararlos y hablar por ejemplo de los beneficios o perjuicios de un cribado

La ley del tabaco 20 meses después (per Francisco Camaralles)

 

Tal com ens informa Francisco Camarelles el pasado día 29 de noviembre de 2012 se  reunió el Observatorio para la Prevención del Tabaquismo del Ministerio de Sanidad Servicios Sociales e Igualdad (MSSSI). El Observatorio es un espacio de encuentro en el que participan todos los agentes implicados en la prevención y control del tabaquismo en nuestro país. Presidido por la Directora General de Salud Pública Calidad e Innovación del MSSSI este organismo está integrado por miembros de la Administración General del Estado Comunidades Autónomas Ayuntamientos agentes sociales sociedades científicas asociaciones de consumidores y usuarios y organizaciones no gobernamentales.
 

Vivències i experiències en la deshabituació tabàquica

Roser Casals i les seves companyes del CAP Rio de Janeiro (on  es  va  gravar  aquest video)  han volgut compartir aquest treball amb la xarxa del PAPSF per tal de qui vulgui  utilitzar-ho. És un material molt interessant i molt ben elaborat.

Obre una porta a la reflexió tant pels fumadors no fumadors ex-fumadors i personal sanitàri.

Conspiración tabaquista

Font: E. Saltó

Son muchas las tácticas de las industrias tabaqueras contra las políticas de salud pública entre ellas culpabilizar a la víctima. A pesar de la ciencia responsabilizan al fumador de las enfermedades que causa el tabaco.

Dejar el tabaco prolonga hasta 10 años la vida de las mujeres

Abandonar el tabaco puede prolongar la vida de las mujeres en 10 años según una investigación que publica The Lancet. El trabajo utiliza los datos del grupo llamado Million Women Study en el que participan más de 1 3 millones de mujeres. Las voluntarias de este macroestudio no dirigido especialmente al tabaquismo fueron reclutadas entre 1996 y 2001 cuando tenían entre 50 y 65 años. El trabajo hizo un seguimiento de las voluntarias durante 12 años periodo en el que unas 66.000 murieron.

Xat per consultes a Sanitat Respon (SEM)

El nou web http://gencat.cat/sem posa a l’abast dels usuaris la informació dels serveis que ofereix d’una manera més ordenada ràpida i de fàcil accés. La pàgina principal del SEM presenta tres grans apartats: la informació corporativa de l’organització les Emergències Mèdiques i Sanitat Respon. 

Amb la novetat d´afegir les consultes per xat a les  telefòniques que ja oferien per ajudar a deixar de fumar.

El Barça lidera una campanya per a que milions d´europeus deixin de fumar

El FCB promou  la campanya “Quit Smoking with Barça” en el context de la campanya internacional  “EXsmokers  are unstoppable” de la Unió Europea. "El Barça és un vehicle ideal per transmetre els missatges" ha destacat el doctor Jordi Monés directiu responsable de l´àrea médica del FC Barcelona.

Monés ha explicat que la mesura de prohibir el tabac en el Camp Nou ha tingut molt bona acollida entre els socis.

 

 

 

Las cajetillas de tabaco genéricas ayudarán a reducir el consumo en jóvenes y mujeres

El Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT) ha mostrado su satisfacción por la decisión del Gobierno australiano de obligar a las tabaqueras a fabricar cajetillas genéricas, sin logo ni marca comercial, ya que se trata de una medida que hace "menos atractivo" el tabaco y ayudará a reducir el consumo, especialmente en mujeres y jóvenes.

Las tabaqueras asaltan los países en desarrollo

Mapa
Font: Materia

Las estimaciones de Giovino, que fue jefe del departamento de Epidemiología de la Oficina de Tabaco y Salud de los Centros para el Control y Prevención de Enfermedades de EEUU, que se publican hoy en la revista médica The Lancet, hablan de 852 millones de consumidores de tabaco en esos 16 países, 14 de ellos con ingresos bajos o medios (Bangladesh, Brasil, China, Egipto, India, México, Filipinas, Polonia, Rusia, Tailandia, Turquía, Ucrania, Uruguay y Vietnam). A ellos se suman EEUU y Reino Unido, incluidos para realizar comparaciones.

Futura vacuna contra la nicotina

Periódicamente se pueden leer noticias en los medios sobre una futura vacuna contra la nicotina y su posible uso en la prevención y tratamiento del tabaquismo. En esta información que publica Paco Camarelles para educacionpapps nos comenta algunos estudios sobre este tema del que los profesionales sanitarios hemos de estar informados.

Dia Mundial Sense Tabac 2012

Cartell OMS2012
Font: OMS

El tabaco, enemigo número uno de la salud pública, mata a seis millones de personas cada año. La industria tabacalera hace todo lo posible para socavar las actividades emprendidas contra el tabaco. La OMS ha elegido "Alto a las interferencias de la industria tabacalera" como tema del Día Mundial Sin Tabaco 2012, celebrado el 31 de mayo.

Resultats enquestes Setmana Sense Fum 2012

Cartell SSF2012
Font: CAMFiC

semFYC (CAMFiC en Catalunya) presenta els resultats d´una enquesta realitzada en els centres de salut de tot el país a fumadors y no fumadors: El 78% de los españoles vería mal que se permitiese de nuevo fumar en hostelería

El Consell d’infants promou la salut amb TVM (Manresa)

Dins de les accions centrades en la salut previstes aquest curs pel Consell d´Infants, els alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles que en formen part han realitzat entrevistes relacionades amb el tema del tabaquisme per conscienciar la població d´aquesta problemàtica, en col·laboració amb Televisió de Manresa. En concret, han enregistrat un programa de televisió on entrevisten a Rosa Cobacho, infermera referent en temes de tabaquisme d´Althaia; i un altre amb Núria Bacardit, periodista de TV3 i exfumadora (a la foto). Els dos espais s´emetran properament dins la programació de TVM (TV de Manresa).

Primer premi al millor pòster en II Congreso Internacional i VIII Congreso Nacional de la AEC

Felicitem als companys del CAP Turó de la Peira de Barcelona i a Anna Gómez-Quintero que va defendre el pòster que van presentar en el II Congreso Internacional y VIII Congreso Nacional de la Asociación de Enfermería Comunitaria, AEC el pòster: Terapia individual y grupal en fumadores aplicada por enfermería en Atención Primaria, amb el que se´ls ha concedit el Premi al millor Pòster.

L’ICO rep la màxima distinció internacional per la seva lluita contra el tabaquisme

Reconeixement ICO
Font: ICO

L’ICO Hospitalet ha estat reconegut amb el ‘nivell or’ de la Xarxa Internacional d’Hospitals sense Fum (ENSH) <a data-cke-saved-href="" href="" http:="" www.ensh.eu="" ""="" target="" _blank""="" title="" +"="">(www.ensh.eu). Aquesta és la màxima distinció atorgada internacionalment a aquells centres sanitaris que han demostrat importants avenços en les polítiques de control del tabaquisme i que representen un exemple per a la resta d’organitzacions en la lluita contra el tabac.

El Dia Mundial sense Tabac se celebra a tot el món el 31 de maig 2012

Aquesta celebració anual informa el públic sobre els perills que suposa el consum de tabac, les pràctiques comercials de les empreses tabaqueres, les activitats de l’OMS per lluitar contra l’epidèmia de tabaquisme, i el que les persones de tot el món poden fer per reivindicar el seu dret a la salut i a una vida sana, i protegir les generacions futures.

CURSOS EN LÍNIA DE TABAQUISME DEL PAPSF. INSCRIU-T´HI!

FOTO
Font: PAPSF

Aquest curs forma part de l´oferta formativa del programa "Atenció Primària Sense Fum" (PAPSF).

Està dirigit als professionals sanitaris d´atenció primària o altres professionals interessats, per tal de facilitar la intervenció mínima en tabaquisme des de les consultes.

Durada del curs dos mesos.  

DATA LÍMIT D´INSCRIPCIONS: fins al dia anterior a l´inici del curs o fins a esgotar places

Edicions 2018:

  • 22 de gener al 22 de març
  • 23 d´abril al 22 de juny
  • 24 de setembre al 24 de novembre. 

 

Logotips del PAPSF

Logo papsf.cat
Font: PAPSF

En aquest apartat podeu descarregar-vos els logos (imatge corporativa) del programa APSF, per disposar d’ells en presentacions, pòsters, activitats, etc. És convenient que per donar a conèixer més el programa, del que formem part tots nosaltres, fem constar sempre que sou referents de la Xarxa d’APSF utilitzant la nostre imatge corporativa.
 

Cerca

Filtra per categories